რომელი დანები მზარეულებისთვის?

სამზარეულოს დანები აუცილებელი იარაღია ნებისმიერი მზარეულისთვის, იქნება ეს მოყვარული თუ პროფესიონალი. მათი ბასრი პირის წყალობით, ისინი აადვილებენ ჭრას და გარდაქმნიან ნედლეულს დახვეწილ კომპონენტებად, რომლებიც მზად არიან მოსახარშად. კარგად დაჭრილი საკვები თანაბრად იხარშება, რაც ავლენს მათ გემოსა და ტექსტურის სრულ სიმდიდრეს. ისინი ასევე აძლევენ საშუალებას მოწესრიგებული და მადისაღმძვრელი პრეზენტაცია მიირთვათ. თეფშების ესთეტიურად და ორგანიზებულად მოწყობას განსაკუთრებით აფასებენ საფრანგეთში, იტალიასა თუ აზიაში, რომლებიც კულინარიას ხელოვნებად, გასტრონომიად მიიჩნევენ.

სამზარეულოს დანები გამოდის სხვადასხვა ფორმისა და ზომის, რომელიც აკმაყოფილებს სპეციფიკურ საჭიროებებს, როგორიცაა მწვანილის დაჭრა და ხორცის დაჭერა. დანების სხვადასხვა ტიპების, მათი სპეციფიკური გამოყენებისა და მათი მოვლა-პატრონობის გაგება აუცილებელია ყველასთვის, ვისაც სურს გააუმჯობესოს კულინარიული უნარები.

შეფ-მზარეულის დანა თუ სანტოკუს დანა?

შეფ-მზარეულის დანა

შეფ-მზარეულის დანა, თქვენი სამზარეულოს ცენტრი

განკუთვნილია არა მხოლოდ მისი სახელისთვის, ვარსკვლავური შეფები. როგორც ახალბედა, ასევე გამოცდილ მზარეულებს შეუძლიათ გამოიყენონ იგი, რადგან ის სამზარეულოში აუცილებელი დანაა. მრავალმხრივია, მას შეუძლია მრგვალად, ზოლებად, ჟულიენის ზოლებად დაჭრა, მწვანილის დაჭრა და ხილის, ბოსტნეულის, ხორცის, თევზის და ფრინველის დაჭრა, კუბებად ან დაქუცმაცებულად.

შეფ-მზარეულის დანა ზომებია 15-დან 30 სმ-მდე, რაც იძლევა გრძელ, უწყვეტ და მრავალფეროვან საკვებს. თხელი საჭრელი პირი ადვილად აღწევს, ამცირებს ფიზიკურ ძალისხმევას. მოღუნული, დანა იძლევა რხევის მოძრაობის საშუალებას: ის რჩება მუდმივ კონტაქტში საჭრელ დაფასთან, რაც იძლევა სწრაფ, ერთგვაროვან ჭრილობებს, რაც ნაკლებ დატვირთვას აყენებს მაჯას. ასევე ფართო, დანა შეუძლია გაანადგუროს ინგრედიენტები, მოათავსოს ისინი ქვაბში ან ტაფაში. შედარებით გამძლეა, მას შეუძლია მოჭრას ისეთი მყარი ფესვები, როგორიცაა ჯანჯაფილი, ასევე გოგრის ან გოგრას დიდი ნაჭრები.

ამ დიდ სამზარეულოს დანას აქვს წონა, რომელიც გონივრულად ნაწილდება დანასა და სახელურს შორის, მარტივი მოპყრობისა და შეზღუდული დაღლილობისთვის, თუნდაც ხანგრძლივი გამოყენებისას. ეს სახელური დამზადებულია სინთეტიკური ფისისგან ან კეთილშობილი, ლპობა-გამძლე ხისგან, რაც ანიჭებს ხელოსნურ ავთენტურობას და ტრადიციას თქვენს სამზარეულოს აღჭურვილობას.

ქვემოთ: ბერკეტი/ბალანსის ტექნიკა (წერტილი მოთავსებულია სამუშაო ზედაპირზე და მაღალი ქუსლი დაბლა დასაჭრელად).

მზარეულის დანა: ბერკეტი/ბალანსის ტექნიკა

Santoku knife Santoku დანა თუმცა აქვს მცირე განსხვავებები. უფრო მოკლე (16-დან 18 სმ-მდე) და წვრილი, მისი პირი ადვილად მოსავლელია და დახვეწად ჭრის დელიკატურ საკვებს: ბოსტნეული და ახალი მწვანილი (ხახვი, ოხრახუში, წიწაკა, ქინძი, რეჰანი), ხილი (ნესვი, ვაშლი, ფორთოხალი), სტეიკები, ქათმის ფილეთევზი.

ქვევით მოხრილი უსაფრთხო წვერით, სწორი დანა შეიძლება გამოყენებულ იქნას მთელ სიგრძეზე. მისი დიდი ზედაპირი სასარგებლოა დაჭრილი საკვების მოსაკრეფად და საჭრელი დაფიდან ტაფაზე გადასატანად.

თუ სანტოკუ შეიძლება გამოყენებულ იქნას როგორც შეფ-მზარეულის დანა, ამ ბერკეტის/ბალანსის ეფექტით, მას ძირითადად ამუშავებენ ზემოდან ქვევით, ე.წ. pinch grip ტექნიკის გამოყენებით. იგი შედგება ცერა თითისა და საჩვენებელი თითის დადებადან დანას თითოეულ მხარეს, სამაგრის მახლობლად, ხოლო დანარჩენი სამი თითი სახელურზე რჩება. ამ გზით აქსესუარზე კონტროლი ოპტიმალურია.

ამ იაპონურ სამზარეულოს დანას ხანდახან აქვს ნაოჭები მის პირზე. ისინი ქმნიან მცირე საჰაერო სივრცეებს ​​დანასა და საკვებს შორის, ამცირებენ მათ ადჰეზიას ფოლადთან.

ქვემოთ: დაჭერის ტექნიკა (2 თითი დანაზე, 3 თითი სახელურზე).

Santoku knife: pinch grip ტექნიკა

  • შეფ-მზარეულის დანა – სანტოკუს დანა
  • გრძელი, მრუდე, სწორი, blade დაჭრა მოძრავი მოძრაობით – კარგია მეტი სწორი ჭრისთვის და რხევისთვის
  • უფრო მძიმე, შესაფერისი მათთვის, ვისაც წონა ხელში უჭირავს – მსუბუქია, მანევრირება უფრო ადვილია
  • უფრო ძლიერი – უფრო ზუსტი
  • სწორი წვერი – მრუდი წვერი

საპარსი დანა, დანა პილინგისთვის” src=”https://dana-khanjali.ge/img/cms/couteau%20office.jpg”/> მოსაჭრელი დანა არის აუცილებელი ინსტრუმენტი სამზარეულოში, რომელიც დაფასებულია მისი მრავალმხრივი და მანევრირების გამო. მცირე ზომის, ზოგადად მოკლე დანით 7-დან 10 სანტიმეტრამდე, იდეალურია ისეთი ზუსტი ამოცანებისთვის, როგორიცაა ხილის, ბოსტნეულის და მწვანილის გახეხვა, წვრილად დაჭრა ან დაჭრა. მისი თხელი და წვეტიანი დანა იძლევა დიდი სიზუსტის საშუალებას, ხელს უწყობს ზედმიწევნით და დელიკატურ მუშაობას საკვების დაზიანების გარეშე. გარდა ამისა, მისი კომპაქტური ზომა აადვილებს მის მართვას, თუნდაც პატარა ხელებისთვის.

გასაშლელი დანა შესანიშნავია ისეთი მწვანილის წვრილად დასაჭრელად, როგორიც არის ოხრახუში ან ხახვი, კარტოფილის გახეხვა კარტოფილში და კარტოფილში. ზოლები. ის ციტრუსებს, როგორიცაა ლიმონი ან ფორთოხალი ოთხად ჭრის. ის წიწაკას ჭრის ჟიულიენის ზოლებად, ან ღვეზელის მოსამზადებლად ვაშლებსაც კი ჭრის.

პროფესიონალური სამზარეულოს დანები კვებითი ვაჭრობისთვის

პროფესიონალური სამზარეულოს დანები არ უნდა იქნეს გამოყენებული ახალბედების მიერ და დაცულია კვების ვაჭრობისთვის.

განსაკუთრებით ყასაბებს სჭირდებათ აქსესუარების სრული ასორტიმენტი, რათა სწრაფად და ეფექტურად მოამზადონ ხორცი. სიმტკიცისა და ერგონომიკის გარდა, სახელურები ხანდახან გამაგრებულია, რათა უზრუნველყოფილი იყოს უსაფრთხო დაჭერა, თუნდაც სველ ან მოლიპულ სამუშაო პირობებში.

ყველაფერი იწყება სასაკლაოებიდან, სადაც პირველად კლავენ ნადირს, ფრინველს და პირუტყვს, ასუფთავებენ ტყავს და ასუფთავებენ სისხლიდან საკლავი და სისხლდენის დანით. შემდეგ ჯალათი იწყებს მოქმედებას თავისი საფქვავით და ჭრის მოცულობით ცხედრებს ძლიერი, მძიმე და მასიური პირის გამოყენებით, რომელიც ჭრის ძვლებსა და ხრტილებს. მიღებული ნაჭრები გამოყოფილია მათი ძვლებისგან, ნერვებისგან და მყესებისგან, უფრო პატარა, მაგრამ ძალიან ხისტი ინსტრუმენტების გამოყენებით, ხორცის დაზიანების გარეშე. შემდეგ ჯალათს შეუძლია აიღოს საჭრელი თხელი, ჩვეულებრივი ნაჭრების დასაჭრელად. ამ საჭრელ დანას ასევე იყენებენ ჯალათები ხორცის, ლორის, შემწვარი, ფეხების დასაჭრელად. სანაცვლოდ, თევზის მოვაჭრეები მიმართავენ ძირის სკალერებსა და ფილე დანებს რომლებიც აშორებენ თევზის ქერქს, ძვლებსა და კანს.

სალათებში, ჭურჭლის ქარხნებში და თევზის მაღაზიებში პროფესიული პროდუქციის მუშაობის ხარისხი პირდაპირ გავლენას ახდენს სამზარეულოს პროდუქტებზე. მათი გამაგრებული და შესწავლილი კონსტრუქცია ოპტიმიზაციას უკეთებს თითოეულ ჟესტს და უზრუნველყოფს მომხმარებლისთვის უნაკლო პრეზენტაციას.

სხვადასხვა ტიპის ფოლადი

სამზარეულოს დანის პირები დამზადებულია სამი ძირითადი ტიპის ფოლადისგან: უჟანგავი ფოლადი, ნახშირბადოვანი ფოლადი და კერამიკული.

უჟანგავი ფოლადი დაფასებულია ჟანგისადმი გამძლეობით, თუნდაც წვენებთან და სითხეებთან კონტაქტში. ის ასევე უსუნოა: არ ინარჩუნებს სუნს და არ ავრცელებს მათ. დროთა განმავლობაში და განმეორებითი ჭრა, უჟანგავი ფოლადის პირები კარგავენ სიმკვეთრეს. მათი ეფექტურობის აღსადგენად ისინი რეგულარულად უნდა იყოს გამკაცრებული.

ნახშირბადოვანი ფოლადისგან დამზადებული პირები ძალიან ეფექტურია ჭრის გამჭვირვალობის თვალსაზრისით. მათი კიდე ძალიან მკვეთრი და გამძლეა. თუ არ გსურთ შეწუხდეთ სიმკვეთრით, რაც ზოგჯერ ხდება, ეს არის ის, რაც გჭირდებათ. თუმცა, ნახშირბადოვანი ფოლადი უფრო მგრძნობიარეა ჟანგვის მიმართ და მყიფეა. ამიტომ გამოყენების შემდეგ ის ფრთხილად უნდა გაშრეს და არ დაექვემდებაროს შოკს.

კერამიკული დანები არ რეაგირებს ტენიანობის ან მჟავე საკვების არსებობისას (კოროზიის საწინააღმდეგო). ეს პირები ძალიან მკვეთრია და დროდადრო იკვეთება, რაც ხელსაყრელია, თუ მოვლა დაგდებთ. თუმცა, ისინი ასევე მყიფეა. ისინი შეიძლება გატეხონ ან დაჭყლიტოს, თუ დაექვემდებარება ზემოქმედებას ან არასათანადო გამოყენებას (მაგალითად, ძვლებზე, მძიმე ან გაყინულ საკვებზე).

ჩვენს ონლაინ მაღაზიაში თქვენ გექნებათ შესაძლებლობა შეხვდეთ დამასკოს ფოლადის მოდელებს, განსაკუთრებით პრესტიჟულ იაპონურ სამზარეულოს დანებს, როგორიცაა Wusaki ბრენდის. ეს არის ფასდაუდებელი შენადნობი, როგორც ესთეტიკური, ასევე პრაქტიკული თვალსაზრისით. მისი ამოცნობა შესაძლებელია დანაზე მისი ტალღის ან ზოლის ნიმუშების მიხედვით, რომლებიც წარმოიქმნება ფოლადის ფენების სუპერპოზიციიდან. ზოგჯერ მყარი, ზოგჯერ დრეკადი, ისინი ორივე უკიდურესად გამძლეა და მოქნილი, რაც ხელს უშლის მსხვრევას.

  • მახასიათებელი – უჟანგავი ფოლადი – ნახშირბადოვანი ფოლადი – კერამიკული
  • კოროზიის წინააღმდეგობა – ძალიან მაღალი – საშუალოდან მაღალამდე – ძალიან მაღალი
  • გაწმენდა – მარტივი და შემაჯამებელი – საფუძვლიანი – მარტივი
  • სიხისტე – საშუალოდან მაღალამდე – ძალიან მაღალი – კარგი – ძალიან მაღალი – ძალიან მაღალი
  • დარტყმის წინააღმდეგობა – მაღალი – საშუალო – ძალიან მგრძნობიარე
  • სიმკვეთრის სიმარტივე – უფრო რთული – რთული – რთული (საჭიროებს სპეციალურ აღჭურვილობას)
  • სიმკვეთრის სიხშირე – ხშირი – ხანდახან – ხანდახან

თქვენი სამზარეულოს კარგად მოვლა დანა პარადოქსულად უფრო უსაფრთხოა ვიდრე მოსაწყენი დანა. მეორე მოითხოვს უფრო მეტ ძალას ჭრისთვის, რაც ზრდის სრიალისა და ავარიების რისკს. მეორეს მხრივ, საჭრელი პირი ადვილად სრიალებს საკვებს, რაც ამცირებს ტრავმის რისკს.

მზარეულის დანები უნდა იყოს შენახული მათი გამძლეობის უზრუნველსაყოფად და მათი ჭრის შესანარჩუნებლად.

უპირველეს ყოვლისა, ყოველი გამოყენების შემდეგ, მნიშვნელოვანია დანის ხელით გარეცხვა თბილი წყლით და რბილი საპნით. მოერიდეთ მის ჭურჭლის სარეცხ მანქანაში ჩადებას, რადგან ამან შეიძლება დააზიანოს საჭრელი კიდე და ხის ან ფისოვანი სახელური.

დანა კარგად გაამშრალეთ რბილი ქსოვილით დაბანის შემდეგ, რათა თავიდან აიცილოთ წყლის ლაქები ან ჟანგი, განსაკუთრებით თუ თქვენი დანა დამზადებულია ნახშირბადოვანი ფოლადისგან.

სიმკვეთრის შესანარჩუნებლად რეგულარულად გამოიყენეთ სათლელი ქვა ან სათლელი ფოლადი, რომელიც ადაპტირებულია დანის ტიპზე (უჟანგავი ფოლადი ან ნახშირბადი). კარგი რეგულარული სიმკვეთრე ინარჩუნებს დანა ეფექტურს და უსაფრთხოს.

შეინახეთ დანა სათანადოდ რათა თავიდან აიცილოთ დაზიანება და უბედური შემთხვევები. გამოიყენეთ დანის ბლოკი, მაგნიტური ზოლი ან დამცავი ქეისი, რათა დაიცვათ დანა და შეამციროთ შემთხვევითი ჭრილობის რისკი.

მოერიდეთ სამზარეულოს დანის გამოყენებას საკვების დაჭრის გარდა სხვა საქმისთვის. მაგალითად, არ გამოიყენოთ იგი ყუთების გასახსნელად, ქაღალდის ან მყარი მასალების მოსაჭრელად, რამაც შეიძლება დააზიანოს დანა.

და ბოლოს, ფრთხილად იყავით თქვენი დანის ზოგად მდგომარეობასთან დაკავშირებით. რეგულარულად შეამოწმეთ დანა, სახელური და მოქლონების მდგომარეობა ცვეთა ან დაზიანების ნიშნებისთვის.

ამ მარტივი, მაგრამ მნიშვნელოვანი რჩევების დაცვით, თქვენ გახანგრძლივებთ სამზარეულოს დანის სიცოცხლეს და უზრუნველყოფს ეფექტურ და რისკის გარეშე ჭრას.

Leave a Reply

თქვენი ელფოსტის მისამართი გამოქვეყნებული არ იყო. აუცილებელი ველები მონიშნულია *